Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ma 18.2. 22:37
Nimipäivä: Kaino

Liikunta pitää mielen virkeänä Harrastukset

Joel Salmi ja Elsa Nikula kertovat liikunnan virkistävän mieltä. Kuva: Antti SavelaJoel pelaa jääkiekkoa ja Elsa jalkapalloa
Liikunta pitää mielen virkeänä  
 

Martinmäen alakoulun kuudetta luokkaa käyvät Elsa Nikula, 12, ja Joel Salmi ,12, ovat malliesimerkkejä liikunnallisista nuorista. Joelin päivä täyttää jääkiekko ja Elsan vapaa-aika kuluu uinnin ja jalkapallon parissa.
– Ei tätä urheilua liikaa ole. Voisi olla enemmänkin, Elsa ja Joel tuumaavat.
Elsan mielestä perhostelu ja krooli sekä futis tuovat lisää virtaa elämään.
– Treenit ei väsytä yhtään. Päinvastoin mieli on virkeämpi ja läksyjäkin jaksaa lukea paremmin, Elsa vakuuttaa.
Molemmat arvelevat lisäksi, että systemaattinen urheilu parantaa keskittymiskykyä. Parasta on kuitenkin se, että saa touhuta kaikkea kivaa kavereitten kanssa.
– Saa uusia kavereita. En minä ainakaan yksinään tykkää urheilla, Joel miettii.

Treenit menevät lomittain
Elsa harrastaa uintia kilpailumielessä. Haapajärven Kiiloja edustava tyttö on voittanut useita mitaleja alueellisissa uimakilpailuissa, viimeksi hän nappasi pronssia Nivalan Uikossa.
Uimatreeneissä Elsa käy neljästi viikossa Haapajärven uimahallilla. Haapajärven viittä kilpauimaria valmentaa Roosa Tuominen.
Kahdesti viikossa Elsa rientää jalkapalloharjoituksiin monitoimitalolle ja kesällä urheilukentälle. Alle 14-vuotiaat tytöt pelaavat piirikunnallista sarjaa, jossa Haapajärven pelit olisivat Elsan mukaan voineet mennä paremminkin.
– Ensin meitä valmensi Heli Järvenpää. Nyt meillä on kolme valmentajaa, puolustajana pelaava Elsa kertoo.
Kuin ihmeen kautta treenit menevät lomittain niin, että uinti ei haittaa futista eikä päinvastoin. Vapaatakin jää.
– Perjantai on vapaapäivä.
– Koulu menee ihan hyvin. Urheilu ei haittaa koulutyötä lainkaan. Ehdin lukea läksyt ihan hyvin, Elsa vakuuttaa ja Joel nyökyttelee vieressä.
– Myös minä ehdin läksyt lukea. Ei lätkä koulua haittaa, Joel kertoo.
Joel pelaa Nivalan Cowboysien D-junioreissa puolustajana. Treenit ovat varsin tiukat ja perusteelliset. Välillä pidetään kuntopiiriä ja välillä taas pelataan.

Joel ei välttele taklauksia
Liikkuvalle Joelille jääkiekko sopii hyvin. Hän sanoo luonnollisesti tekevänsä mielellään maaleja, mutta ei väistä myöskään taklauksia.
– Taklaukset kuuluvat peliin.
Haapajärveltä on Nivalan hallille kolmisenkymmentä kilometriä. Joelin joukkueessa pelaa viisi haapajärvistä, joiden vanhemmat kuljettavat junnuja hallille vuoronperään.
Aktiivisesti urheilua harrastavat nuoret ovat asiantuntijoiden tapaan huolissaan nuorten liikuntatottumuksista. Sekä Joel että Elsa toteavat, että yleensä nuoret liikkuvat liian vähän.
Entä miten lapsia ja nuoria saadaan liikunnan pariin?
– Vaikea kysymys. Ehkä korostamalla liikunnan riemua ja sitä, että liikunta virkistää mieltä, Elsa miettii ja Joel pohdiskelee, voisiko vetoamalla hyvään kaveriporukkaan lisätä innostusta.


Telinevoimistelu
Parkour
Kilpatanssi
Skeittailu
Virkkaa perhonen
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei ammattiin
karjanäyttely
Urheilevat urheilutoimittajat
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu