Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 14:20
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Kesäkerhossa on hauskaa Ajankohtaista

Milla Palosaari heittää tarrapalloa tehtäväradalla. Altti Ahvenvaara ja Anna Palosaari odottavat vuoroaan. Kuva: Clas-Olav SlotteMarttojen kesäkerhossa ei lasten aika käy pitkäksi vanhempien ollessa töissä
Perinnepelejä pihamaalla  

 
 

Tarrapallot ja muoviset leikkitikat sinkoilevat tikkatauluun Halkokarin koulun pihalla tiistaina. Kahdeksanvuotias Altti Ahvenvaara on intoa täynnä, sillä päivän ennätys on hurjat 360 pistettä.
– Aina viimeinen tippuu, hän tuhahtaa ja poimii tikkoja maasta.
Paikalle pärähtää ryhmä tyttöjä, joille Altti ryhtyy selvittämään kesäisen pelin sääntöjä. Tikkataulun vieressä on isolla kirjoitettuna numero yksi, sillä kyseessä on Marttojen kesäkerhon tehtäväradan ensimmäinen rasti.
Rataa kiertää parikymmentä lasta, jotka purkavat pihalla energiaansa kerrassaan upeassa säässä. Tässä kerhossa istutaan sisällä vain sateella.
– Ja jos me ollaan sisällä ja melutaan, niin tulee lähtö ulos, nauraa 8-vuotias Anna Palosaari ennen tikanheittovuoroaan.
Kesäkerhossa ei myöskään näpytellä kännyköitä, eikä istuta tietokoneilla, vaikka muutama oli niitä ekoina päivinä vinkunutkin. Masiinoiden sijaan junioreille opetetaan perinneleikkejä. Ja niitähän on aikaa leikkiä, sillä lapset viettävät koko päivänsä kerhossa vanhempien ollessa töissä.
Marttojen kesäkerho onkin syntynyt tarpeesta tarjota lomaileville ykkös- ja kakkosluokkalaisille tekemistä kesäkuuksi, jolloin monen vanhemman lomat eivät ole vielä alkaneet.
– Vanhemmat voivat tuoda lapset työpäivän ajaksi turvalliseen paikkaan. Eka- ja tokaluokkalaiset ovat vielä sen verran villejä, ettei niitä yksinkään oikein voi jättää, Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop sanoo.
Pienten koululaisten kesäinen hoitopaikka on ollut vanhempien mukaan tervetullut lisä. Siksi kerho aiotaan toteuttaa myös ensi vuonna.

Pallokuoppa on
peleistä mystisin

Tehtäväradan tikkakisa on saatu päätökseen, mutta hektisen tilanteen keskellä voittajasta on pieni epäselvyys. Osanottajilla on kuitenkin kiire jo seuraavalle rastille. Radassa riittää tekemistä itse kullekin, mutta voisiko kerhon antia vielä entisestään parantaa?
– Ehkä voisi pelata enemmän pallokuoppaa, Anna tuumii.
Siis mitä? Altti ryhtyy hurjalla innolla tilittämään toimittajalle, mistä pelissä on kysymys. Vaikuttaa siltä, että leikki-iän ohittaneista korkeintaan ydinfyysikot ymmärtävät pelin logiikkaa. Sen sijaan Annalle ja Altille pallokuoppa on päivänselvä asia.
Kerhon vetäjillä on myös rautainen kokemus erilaisista leikeistä. Ohjaajat pyrkivät leikkivalinnoissaan juuri tuomaan esille hiipuvien perinnepelien merkityksen. Junioreitakin kuunnellaan, mutta heidän omista leikkitoiveista seuraa usein kaaos.
– Siitä tulee aina hirveä huutoäänestys, kerho-ohjaaja Sari Välikangas naureskelee.
Kaupungin iltapäiväkerhojen koordinaattori Carita Laitala iloitsee, että kesäkerhojen repertuaaria on pystytty laajentamaan Marttojen mukaantulon myötä. Heidän lisäksi omaa kerhoa vetää myös 4H-yhdistys. Kerhot ovat monen junnun kesän pelastus, koska erilaiset leirit pukkaavat olemaan täynnä.
Halkokarin kerhossa osanottajamäärä vaihtelee päivittäin. Joka päivä ei ole pakko tulla, jos vaikka vanhemmilla on lomaa. Taksatkin vaihtelevat viidestä eurosta viiteentoista, riippuen onko lapsi vain päivän vai koko viikon.
Kerhoon pääsee kuka vaan ilmoittautumalla ennakkoon, mutta ensisijaisesti toiminta on suunnattu hoitopaikkaa tarvitseville.

Kohokohtana onkiretki
Halkokarin koululla järjestetään joka viikko erilaisia teemapäiviä. Tänään keskiviikkona luvassa on yksi kuukauden kohokohdista, onkiretki.
– Sitä on odotettu kovasti. Tuntuu olevan kova juttu, toiminnanjohtaja Biskop sanoo.
Annalla ja Altilla ei kuitenkaan mene sormi suuhun, kun vapa lyödään käteen.
– Minä oon kerran saanut hauen. Se oli tämmönen, Anna levittää käsiään yli metrin päähän toisistaan.
Kalavale tai ei, myös Altti liittyy kertomaan kalatarinoita ja hihkuu onkineensa ennestään siikaa.
Yhtä-äkkiä joku äkkää, että koulun ovella on tarjolla jäätelöä. Villiintynyt lauma pyrähtää noutamaan mehujätskit. Samalla joukosta kannellaan, että joku on käynyt pissillä metsän reunassa.
Vaikka meno on vauhdikasta, lapsia katsellessa käy sääliksi niitä eka- ja tokaluokkalaisia, jotka viettävät kesälomansa neljän seinän sisällä pleikkaria paukuttaen.
 
Esa Juntunen
KOKKOLA (KP)


Gepardi on kaikkien kanava
Elokuva Suden arvoitus
HelmiLAN
Nuorilla valinnan kevät
Kesäkerhossa on hauskaa
Keksinnöstään Juhani sai 700 euroa!
Koulukiusaaminen
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu