Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Pe 6.12. 05:18
Nimipäivä: Niilo, Niko, Niklas ja Nikolai

Kymmenellä kielellä kiitos 2009-2013 Lasten Yliopisto

Kielet ovat sellaisia, joita aina joku maailmassa ymmärtää, selvisi Lasten yliopistossa
Kiitokset kymmenellä kielellä

”Jos vaikka tapaa joitain englantilaisia ja haluaisi olla niiden ystävä.” Siinäpä mainio syy englannin kielen oppimiseen, tietävät seitsemänvuotiaat Laura Lehto ja Josefina Kauppinen.
Laura Lehto osaa jo sanoa englanniksi esimerkiksi lauseen ”good morning”. Kielen saloihin on perehdyttänyt oma äiti. Josefina Kauppinen ei ole vielä ehtinyt vieraita kieliä opiskella, mutta innostus on suuri.
Lehto ja Kauppinen ovat Kokkolan Isokylän koulun ekaluokkalaisia ja kaveruksia. He osallistuivat lauantaina Lasten yliopiston luennolle Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa noin seitsemänkymmenen muun innokkaan oppijan joukossa.

Yhteisenä tavoitteena oli tunnin mittaisen luennon jälkeen osata sanoa kymmenellä kielellä kiitos.
Kovin kunnianhimoiselta tavoite ei ehkä vaikuttanut enää sen jälkeen, kun lehtori Merja Meriläinen oli käynyt läpi opiskelijajoukkonsa nykyisen kielitaidon. Suomen, ruotsin ja englannin lisäksi taitajia löytyi niin saksan, ranskan, venäjän, espanjan, italian, norjan ja jopa japanin kielille. Yksi opiskelijoista osasi kertoa norjaksi sananlaskun, jonka hän itse käänsi muotoon: ”huomenna, huomenna, ei tänään, sanovat laiskat ihmiset”.
Meriläinen tutustutti maailman eri kieliin pehmoisten apulaistensa Ruttanan ja Pisaran kanssa. Ensin pohdittiin sitä, mikä kieli oikein on. Sellainen se ei ainakaan ole, jota ei kukaan maailmassa ymmärrä. Luentosalin sisällä puhuttiin lauantaina muun muassa i-kieltä, jossa sanojen kaikki vokaalit vaihdettiin i:ksi.
– Kotona voitte kertoa, että olette tänään olleet paikassa, johon kokoontui eniten i-kieltä puhuvia ihmisiä koko maailmassa. Vaikka ymmärrämme i-kieltä, se ei ole virallinen kieli, jolle voisi mennä esimerkiksi hakemaan passia poliisilaitokselta, kertoi Meriläinen.

Kiina yllätti
Yllätyksiä yleisölle sisälsi myös listaus maailman puhutuimmista kielistä. Ykköseksi suurin osa olisi tarjonnut englantia. Myös kiina, amerikka, saksa, mandariini ja venäjä keräsivät kannatusta. Mandariini terminä herätti hilpeyttäkin, kun Meriläinen selvensi, että se viittaa kiinan kieleen. Amerikka sijoitettiin lopulta englannin kanssa samaan lokeroon.
Todellisuudessa puhutuin kieli on kiina, ja kakkostilasta kamppailevat espanja ja englanti. Neljänneksi yleisin on hindi ja viidenneksi yleisin arabia.
– Vaikka kuulemme englantia joka paikassa, sitä puhutaan vähemmän kuin kiinaa, hoksautti Meriläinen.
Siihen, miksi maailmassa puhutaan niin monia eri kieliä, yleisöstä ehdotettiin syyksi, että ”muuten maailma olisi liian helppo”. Ehkä niinkin. Mutta ainakin siksi, että laajalla maapallolla kaukana toisistaan asuville ihmisille on aikojen saatossa kehittynyt erilliset kielensä.
Kiitos-sana kymmenellä kielellä opiskeltiin tutun ”Matkustan ympäri maailmaa” -laulun rytmittämänä ja Skype-yhteyden avittamana. Yhteyden päässä oli kymmentä eri kieltä hallitsevia puhujia, joiden kanssa kieliä opiskeltiin.
Tunnin mittaisen luennon lopuksi salillinen motivoituneita opiskelijoita uskalsi jo kuuluvalla äänellä sanoa ”kiitos” suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi, espanjaksi, japaniksi, kiinaksi, venäjäksi, saksaksi, ranskaksi ja viittomakielellä.
 
 
Kaisa Hahto
KOKKOLA (KP)


Valokuvauksen historiaa
Kemian taikaa
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
Kasvaako pääni, kun opin?
Kolmas lukukausi käynnistyy
Maapallo ¿ ihmisen koti
Miten kännykällä voi soittaa halki ilman?
Kemian tehtävä: Maito
Kemian tehtävä: Synttärijuoma
Kemian tehtävä: Hirmuinen hammaspeikko
Kemian tehtävä: Vesi
Kemian tehtävä: Happamuus ja emäksisyys
Kemian tehtävä: Punakaalikoe
Kemian tehtävä: Elefantin hammastahna
Kasvaako pääni kun opin luento
Oppiminen materiaali>>
Maantiedon luento
Aivoluento
Kemian taikaa
Botnia Print vierailu
Lukukauden avaus
Kemian kokeita
Lasten oikeuksien luento
Kemian kokeilut innostivat
Kymmenellä kielellä kiitos
Kemian oppia omin käsin
Teatteria
8.5.. luento
Kiipeilytelineitä, keinuja ja karuselli
Kemian työpaja
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu