Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Pe 6.12. 04:41
Nimipäivä: Niilo, Niko, Niklas ja Nikolai

Kolmas lukukausi käynnistyy 2009-2013 Lasten Yliopisto

Luento täynnä
 
Kolmas lukukausi käynnistyy helmikuussa Botnia Printistä
Lasten yliopisto kutsuu taas
Alakouluikäiset lapset pääsevät taas aivan pian ihmettelemään ja oppimaan uusia asioita Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen. Yliopistokeskuksen ja Keskipohjanmaa-lehden yhteistyössä toteuttama Lasten yliopisto aloittaa helmikuussa jo kolmannen lukuvuotensa.
– Olemme saaneet niin hyvän vastaanoton, että olemme suorastaa velvoitettuja järjestämään uusia opintoja. Opiskelijat ovat niin tulenpalavan innostuneita tulemaan, sanoo Lasten yliopiston rehtori, professori Juha Hakala.
Kahtena edellisvuonna kevään luennoille tuli kullekin opiskelijoita 70–90 eli käytännössä niin paljon kuin yliopistokeskuksen saliin mahtui. Nytkin Hakala odottaa luennoille paljon ”punaposkisia, kirkaskatseisia, opinhaluisia lapsia”.
– Me yliopistoväki olemme sekä ylpeitä että äärimmäisen nöyriä, kun saamme opettaa lapsia. Tarjoamme pieniä vastauksia tieteen mammuttimaisiin kysymyksiin. Kaikkeen emme osaa vastata, mutta kaikkea saa kysyä ja ihmetellä.
Tänä keväänä on taas tarjolla neljä hyvin erilaista luentoa. Ensimmäinen tilaisuus on hiukan tavallisesta poikkeava, sillä yliopistolaiset pääsevät helmikuussa tutustumaan Botnia Printin lehtitehtaaseen, jossa Keskipohjanmaa-lehtikin painetaan.
– Se on varmasti valtavan vaikuttava tapahtuma, kun pääsee näkemään älykkään painokoneen, Hakala uskoo.
Toisella luennolla maaliskuussa ollaan matematiikan äärellä.
Hakalan mukaan opiskelijat tulevat varmasti huomaamaan, ettei matematiikka ole ikävää tai tylsää. Luvassa on lukujen taikaa ja matemaattisia seikkailuja.
Kaksi viimeistä luentoa ovat luonnontieteiden alalta. Geologian tutkimuskeskus toteuttaa huhtikuun luennon, joten todennäköisesti on luvassa asiaa ainakin kivistä – ehkä kullastakin.
Toukokuun aiheena on Lasten yliopiston kestosuosikki, kemia. Luennon on luvannut tulla pitämään korkean tason vieras, nimittäin Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen.
Hakala toteaa, että Lasten yliopistossa on kysymys korkeimman opetuksen kansantajuistamisesta eli tieteen popularisoinnista.
– Yliopistot toimivat verovaroilla ja ovat veronmaksajille velkaa sen, että pystymme ymmärrettävällä tavalla kertomaan, mitä seiniemme sisällä tapahtuu. On äärimmäisen hyvä harjoittelupaikka kertoa näistä asioista lapsille. Ja kuten olemme huomanneet, se on aivan erityinen venymisen paikka.
Yliopiston luennoista julkaistaan Keskipohjanmaa-lehdessä ilmoituksia, joissa on ilmoittautumisohjeet. Jokaiselle luennolle ilmoittaudutaan erikseen.
 


Valokuvauksen historiaa
Kemian taikaa
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
Kasvaako pääni, kun opin?
Kolmas lukukausi käynnistyy
Maapallo ¿ ihmisen koti
Miten kännykällä voi soittaa halki ilman?
Kemian tehtävä: Maito
Kemian tehtävä: Synttärijuoma
Kemian tehtävä: Hirmuinen hammaspeikko
Kemian tehtävä: Vesi
Kemian tehtävä: Happamuus ja emäksisyys
Kemian tehtävä: Punakaalikoe
Kemian tehtävä: Elefantin hammastahna
Kasvaako pääni kun opin luento
Oppiminen materiaali>>
Maantiedon luento
Aivoluento
Kemian taikaa
Botnia Print vierailu
Lukukauden avaus
Kemian kokeita
Lasten oikeuksien luento
Kemian kokeilut innostivat
Kymmenellä kielellä kiitos
Kemian oppia omin käsin
Teatteria
8.5.. luento
Kiipeilytelineitä, keinuja ja karuselli
Kemian työpaja
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu