Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Pe 6.12. 05:16
Nimipäivä: Niilo, Niko, Niklas ja Nikolai

Lasten oikeuksien luento 2009-2013 Lasten Yliopisto

Yhteiskuntatieteiden opiskelijat tekivät tutkimuksen lasten yliopistossa
Sisarukset Aleksi, Antti ja Alisa Niva osallistuivat lasten yliopiston tutkimukseen. Aleksi Niva pitää harrastuksissa puutteena sitä, että lähin laskettelukeskus on kaukana, Kaustisella asti. Kuva: Clas-Olav SlotteKoulussa ei kiusattaisi ketään

Yliopistokeskus Chydeniuksen Ulappa-saliin kokoontui lauantaina innokas yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden joukko. Lasten yliopistossa tehtiin nimittäin tutkimusta professori Aila-Leena Matthieksen johdolla.


Kymmenien 7–12-vuotiaiden opiskelija-tutkijoiden joukko selvitti, millaista yhteiskunnassa olisi, jos lapset saisivat päättää. Olihan päivän teemana lapsen oikeudet. Tutkimuksen tekemiseen osallistuivat myös yliopiston opettajat Sirkka Alho-Konu ja Anu-Riina Svenlin sekä projektitutkija Niina Rautamäki.
Tutkimustyön pohjaksi professori Matthies piti ensin luennon lapsen oikeuksista. Hän muistutti, että laissakin on sanottu, että lapsia pitää kuulla. Heidän mielipidettään voidaan kuulla esimerkiksi siinä, miten kaupunkia rakennetaan.
– Lapset voivat tuoda esiin epäkohtia, mutta ei vain valittamalla vaan tekemällä  parannusehdotuksia. Lasten kuulemisesta on paljon hyötyä, sillä lapset ovat asiantuntijoita. Kukaan ei tiedä paremmin kuin lapsi, miltä lapsesta tuntuu, professori luennoi.
Koulussa
ei kiusata
Tutkimuksessa opiskelijat jaettiin neljään ikäryhmään, joista jokaisella oli oma teema eli harrastukset, asuinympäristö, koulu ja koti.
Ehdottomasti eniten opiskelijat tekivät ehdotuksia siitä, millaista koulussa olisi, jos lapset saisivat päättää. 8–9-vuotiaiden tekemiä ehdotuksia kertyi peräti 20. Niinpä yhteiskuntatieteiden opiskelijat päättivätkin äänestämällä, mitkä ovat tärkeimmät asiat. Äänestys suoritettiin käyttämällä vihreitä jaa-lippuja ja punaisia ei-lippuja.
Kaikkein suurimman kannatuksen sai esitys, että koulussa ei kiusata. Suuren kannatuksen saivat myös ehdotukset, että perjantaina olisi lyhyempi koulupäivä, välitunteja olisi enemmän, lapset saisivat päättää kouluruoasta ja ruokalassa olisi hiljaisempaa.
Paljon ääniä saivat myös esitykset, että kaikki saisivat osallistua tunneilla eikä viidesluokkalaisia nuoremmilla olisi seitsemän tunnin koulupäiviä.
Opiskelijat halusivat myös, että koulussa olisi enemmän atk-tunteja. Sen puolesta nousikin äänestyksessä paljon vihreitä äänestyslippuja.
Lisää haluttiin myös liikuntatunteja, käsityötunteja, matematiikkaa ja musiikkia. Myös äidinkielen tuntien lisäämistä esitettiin, mutta se aiheutti äänestyksessä punaisten lippujen vyöryn.
Professori Matthies oli tyytyväinen opiskelijoihinsa ja totesikin heille, että teistä tulee opetusministereitä.
Autot ajavat
liian kovaa

Kymmenvuotiaat paneutuivat asuinympäristön parantamiseen. Opiskelijat olivat erittäin huolestuneita erityisesti liikenteestä, sillä niin Kokkolan Kvikantissa, Öjassa, Kaustarissa kuin Vitsarissakin ajetaan autoilla aivan liian lujaa. Kannuksessa taas lapset eivät näe tielle liian korkeiden lumikasojen vuoksi.
Lasten mielestä autot eivät saisi ajaa koulujen pihalle välitunnilla eikä moottoripyörät Isokylänkoulun pihalle ollenkaan. Myös roskaamista, ikkunoiden rikkomista ja roskisten polttamista pidettiin pahana.
Lisää opiskelijat rakentaisivat puistoja ja kiipeilytelineitä. He haluaisivat enemmän myös eläimiä kotipihoille.
Harrastusmahdollisuuksiin paneutuivat puolestaan 11–12-vuotiaat. Epäkohtana he pitävät sitä, että kaikki halukkaat eivät pääse pelaamaan sählyä ja että jalkapalloharjoitukset aloitetaan liian aikaisin, kello seitsemältä sunnuntaiaamuisin.
Puutteena lasten yliopiston vanhimmat opiskelijat pitivät myös sitä, että laskettelukeskusta ei ole Kaustista lähempänä. Sinne asti pitää mennä myös, jos haluaa ajaa hevosella. Ratsastamista pidettiin myös liian kalliina.
Professori Aila-Leena Matthies oli äärettömän tyytyväinen opiskelijoihinsa.
– Olen hyvin hämmästynyt, olette todella aktiivisia, hän kiitteli tulevia yhteiskuntatieteilijöitä.
Lasten yliopiston tutkimuksen tulos on saman suuntainen kuin muiden lapsille tehtyjen kyselytutkimusten tulokset.

Luentomateriaali >>Valokuvauksen historiaa
Kemian taikaa
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
Kasvaako pääni, kun opin?
Kolmas lukukausi käynnistyy
Maapallo ¿ ihmisen koti
Miten kännykällä voi soittaa halki ilman?
Kemian tehtävä: Maito
Kemian tehtävä: Synttärijuoma
Kemian tehtävä: Hirmuinen hammaspeikko
Kemian tehtävä: Vesi
Kemian tehtävä: Happamuus ja emäksisyys
Kemian tehtävä: Punakaalikoe
Kemian tehtävä: Elefantin hammastahna
Kasvaako pääni kun opin luento
Oppiminen materiaali>>
Maantiedon luento
Aivoluento
Kemian taikaa
Botnia Print vierailu
Lukukauden avaus
Kemian kokeita
Lasten oikeuksien luento
Kemian kokeilut innostivat
Kymmenellä kielellä kiitos
Kemian oppia omin käsin
Teatteria
8.5.. luento
Kiipeilytelineitä, keinuja ja karuselli
Kemian työpaja
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu