Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 13:37
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Kilpatanssi Harrastukset

Elsi Övermarkin ja Henri Vehkalan vapaa-aika kuluu tanssien. Parhaillaan he valmentautuvat kilpatanssien SM-kisoihin. Vapaa-aika
tanssien

Toholampinen Henri Vehkala ja lappajärveläinen Elsi Övermark ovat tanssineet eskari-ikäisestä lähtien. Pian 16 vuotta täyttävä Henri Vehkala sai kipinän tanssiharrastukseen Pikku kakkosesta ja vuotta vanhempi Elsi Övermark puolestaan omien vanhempiensa tanssiharrastuksesta. Eikä nuorten tanssikipinä ole sammunut, päinvastoin.
Edes murrosiän myllerryksissä tanssi ei ole jäänyt taka-alalle, vaikka molempien edelliset tanssiparit ovat heittäneet tanssikengät nurkkaan. Nuoret ovat ehtineet harrastaa tanssia tahoillaan jo kymmenisen vuotta. Parina he ovat tanssineet vasta viime syksystä lähtien. Yhteistyö on sujunut kuitenkin niin hyvin, että parhaillaan Elsi ja Henri valmistautuvat vakiotanssien SM-kilpailuihin, jotka järjestetään Tampereella helmikuun lopulla.
Kokkolan Cortéa edustavien nuorten kilpailukalenterissa on SM-kisojen lisäksi muitakin kilpailuja eri puolilla Suomea. Talvikuukausille ei osu montaa vapaata viikonloppua, jos kaikkiin kilpailuihin päätetään osallistua.
– Osallistuminen on kiinni siitä, onko kilpailussa meille sopivia luokkia, toteaa Elsi Övermark.
Henri Vehkala ja Elsi Övermark kilpailevat C-luokassa eikä B-luokkaan osallistumisesta puutu enää montaa pistettä.
Vapainakaan viikonloppuina ei jäädä lepäilemään vaan silloin harjoitellaan uusia koitoksia varten. Nuoret ovat valmiita uhraamaan jopa lauantai-illat tanssiharjoituksille, vaikka se tietää automatkaa Toholammilta ja Lappajärveltä Kokkolaan ja hikisiä harjoittelutunteja.
Nuoria valmentavat vakiotansseissa Sanna Hirvaskari ja Jouni Uosukainen ja lattareissa Marko Keränen ja Sanna Huovinen.
Hyvää liikuntaa
ja haasteita

Henri Vehkalan on vaikea sanoa, mikä häntä kiehtoo aivan erityisesti tanssiharrastuksessa.
– Ainakin siinä saa monipuolista ja hyvää liikuntaa. Kunto pysyy hyvänä. Harrastuksessa on myös riittävästi haasteita ja vaikeutta etenkin, kun tavoitteena on kilpailla ja unelmana hyvä menestys. Tanssimisessa on tuhat ja yksi asiaa, jotka pitää muistaa eikä silloin voi miettiä muita asioita.
– Kilpaileminen kuuluu olennaisesti tähän harrastukseen. Se pitää mielenkiinnon yllä ja tietää, mitä pitää harjoitella. Kilpailuissa näkee myös muiden suorituksia, joista voi oppia, toteaa Henri Vehkala.
Henri Vehkala ja Elsi Övermarkin lajeina ovat vakiotanssit ja lattarit.
– Vakiotanssit eli valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep ovat meidän vahvuutemme. Ne  sujuvat ainakin toistaiseksi paremmin kuin lattarit, toteaa Elsi Övermark.
Latinalaistansseihin kuuluu samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive. Aloittelijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa eli E-luokassa hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kaikkia tansseja ei kuitenkaan opiskella kerralla, vaan taitotason mukaan niin, että taitojen lisääntyessä myös tanssien määrä ja haasteet kasvavat. Luokat etenevät E:stä A:han.
Perheen tuella
Kilpatanssi vaatii paljon myös taustatukea perheeltä.
– Ilman vanhempien mukanaoloa harrastuksesta ei tulisi mitään, vakuuttaa Henri Vehkalan äiti Riitta Vehkala.
Riitta Vehkala ja Elsin isä Matti Övermark laskevat, että lasten kilpatanssiharrastuksen takia auton matkamittariin kertyy vuodessa 20–30 000 kilometriä. Kiihkeimmän harjoittelu- ja kilpailukauden aikana vanhemmat saattavat joutua kuljettamaan jälkikasvuaan jopa neljä kertaa viikossa Kokkolaan harjoituksiin.
Lasten kotipaikkakunnilla ei tanssiharrastusta ole tarjolla, joten Kokkola on lähin paikkakunta lajin harrastamiseen.
Nuorille automatka ei tuota ongelmia. Auton penkillä voi keskittyä läksyihin tai nukkumiseen.
– Otsalamppu on oiva apuväline läksyjen lukuun pimeään aikaan, vakuuttaa Elsi Övermark.
– Automatkalla ei voi tehdä muuta kuin lukea tai nukkua. Kotona voi värkätä paljon muutakin kuin läksyjä, toteaa puolestaan Henri Vehkala, jolla oli matkalukemisena äidinkielen opinto-ohjelmaan kuuluva Seitsemän veljestä.
– Kotimatkalla takana on kova treeni, silloin uni maistuu, Henri Vehkala toteaa.
 
Riitta-Maija Sykkö (KP)


Telinevoimistelu
Parkour
Kilpatanssi
Skeittailu
Virkkaa perhonen
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei ammattiin
karjanäyttely
Urheilevat urheilutoimittajat
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu