Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ti 19.11. 05:01
Nimipäivä: Liisa, Eliisa, Elisa, Elise, Liisi ja Elisabet

Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta 2009-2013 Lasten Yliopisto

Lasten yliopiston lukukausi avattiin terveystieteillä
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
 
Herra Luu Ranko ja laitteet, joilla pystyy seuraamaan lihasten ja luiden liikettä olivat lauantaisen Lasten yliopiston mieleenpainuvinta antia.
Kokkolan yliopistokeskukseen saapunut noin 80 lapsen joukko seurasi herkeämättä ihmiskehon toimintaa käsitellyttä tietoiskua, ja kiinnostuksen määrä sekä kattavat pohjatiedot yllättivät luennoitsijatkin.
– Valtavan innostuneita kuulijoita, ja huh, kuinka asiantuntevia kysymyksiä. Tämä on haastavaa porukkaa, kiittelivät luennon vetäneet terveystieteiden yksikön johtaja Magnus Björkgren, toimintaterapeutti Petra Lahtonen ja fysioterapeutti Gerd Laxåback.
7–12-vuotiaista koostunut kuulijakunta sai muun muassa tietää, kuinka lihakset ja luut toimivat ja millä tavoin niiden toimintaa voi pitää yllä. Liikkuva ihminen vai perunasäkki -luento oli ensimmäinen neljästä kevään aikana järjestettävästä Lasten yliopiston luennosta.
Suurimman kiinnostuksen kohteina olivat laitteet, jotka luennoitsijoihin kiinnitettyinä näyttivät luiden liikettä ja lihasten jännittymistä seinään heijastetulta kankaalta. Lapset näkivät tietokoneohjelman avulla, kuinka paljon hauislihas jännittyy kättä heiluttaessa tai käsipainoa nostellessa.
– Nosta kättä vielä pään päälle, yleisöstä ohjeistettiin elektrodilla hauislihaksensa varustanutta Gerd Laxåbackia.
– Ooh, ihmeteltiin, kun tietokoneohjelma piirsi tihentynyttä punaista viivaa jännityksen ollessa kovimmillaan.
Maidossa
on kalsiumia

Yleisössä tiedettiin, että syömällä ja liikkumalla oikein voi edistää pituuskasvuaan sekä luiden ja lihasten oikeanlaista kehittymistä.
– Ja pitää juoda maitoa. Ja syödä C-vitamiinia, kuulijat osasivat.
Tiesipä eräs luennolle osallistunut senkin, että luiden kehittymiseen tarvitaan myös D-vitamiinia, jota saadaan auringosta.
– Maidossa on luiden kannalta tärkeää kalsiumia. Mutta pituuskasvuun vaikuttaa kovasti myös perimä, Gerd Laxåback kertoi.
– Pituuskasvuun vaikuttavat kasvuviatkin, kertoi joku.
Jotta luut liikkuvat, tarvitaan lihaksia. Lihakset toimivat puolestaan paitsi ravinnon, myös aistien avulla. Petra Lahtonen havainnollisti, kuinka esimerkiksi näköaisti ja tasapainoaisti ohjaavat liikettä ja estävät kävelevää ihmistä kaatumasta.
Tieto siitä, että ihmisellä on yli 600 lihasta, aiheutti kohahduksen. Mutta mitä tapahtuu, jos lihaksia ei käytetä?
– Ne menee pilalle, vastattiin aivan oikein.
Tulijumpasta
hyötyvät aivotkin

Tunnin mittaisen luennon puolivälissä toimintaterapeutti havaitsi kuulijoissa pientä herpaantumista, mikä näkyi muun muassa asentojen valahtamisena perunasäkkimäisiksi. Oli ryhtiä parantavan ja verenkiertoa vilkastuttavan tuolijumpan aika.
– Nosta jalka suoraksi ja jännitä se, missä tuntuu? Petra Lahtonen kyseli ja sai oikein vastauksen: reisilihaksessa, ihmiskehon suurimmassa lihaksessa.
Tuolijumpassa taputeltiin käsiä ja jalkoja eri tahdissa, mikä antoi voimistelua myös aivoille. Viritystä sai tasapainoaistikin, jonka toimintaa testattiin eteen- ja taaksepäin nojaamalla. Kuulijoiden mukaan tasapainoa tarvitaan muun muassa kukkotappelussa ja pyörällä ajamisessa.
– Tasapainoaistiaan voi myös harjoittaa. Ajatelkaa vaikka sirkustaitelijoita, jotka kävelevät langalla, Gerd Laxåback vertasi.
Mutta kuinka monta luuta on aikuisella ihmisellä? Yli puolet yleisöstä oli sitä mieltä, että niitä on yli 300, ja pari vastaajaa arveli lukumäärän olevan alle 150. Oikean vastauksen, 206 luuta, arvasi silti muutama osanottaja.
Luennon lopuksi kuulijoita muistutettiin, että 7–18-vuotiaiden olisi liikuttava 1-2 tuntia päivässä, ja yli 2 tunnin yhtäjaksoisia istumisia olisi vältettävä. Television ja tietokoneen ääressä vietettävää ”ruutuaikaa” saisi olla sen sijaan enintään 2 tuntia päivässä. Lapset saivatkin mukaansa fyysisen aktiivisuuspäiväkirjan, johon voi itse kirjata oman liikuntansa ja ruutuaikansa.
 


Valokuvauksen historiaa
Kemian taikaa
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
Kasvaako pääni, kun opin?
Kolmas lukukausi käynnistyy
Maapallo ¿ ihmisen koti
Miten kännykällä voi soittaa halki ilman?
Kemian tehtävä: Maito
Kemian tehtävä: Synttärijuoma
Kemian tehtävä: Hirmuinen hammaspeikko
Kemian tehtävä: Vesi
Kemian tehtävä: Happamuus ja emäksisyys
Kemian tehtävä: Punakaalikoe
Kemian tehtävä: Elefantin hammastahna
Kasvaako pääni kun opin luento
Oppiminen materiaali>>
Maantiedon luento
Aivoluento
Kemian taikaa
Botnia Print vierailu
Lukukauden avaus
Kemian kokeita
Lasten oikeuksien luento
Kemian kokeilut innostivat
Kymmenellä kielellä kiitos
Kemian oppia omin käsin
Teatteria
8.5.. luento
Kiipeilytelineitä, keinuja ja karuselli
Kemian työpaja
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu