Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 13:38
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Koiran perustottelevaisuus Lemmikit

Ajatuksia koiranpennun valintaan ja peruskoulutukseen
Perustottelevaisuus

Tärkeimpiä asioita, mitä jokaisen koiran tulisi osata, oli kyseessä sitten koti- tai harrastuskoira, on kutsusta luoksetulo.
Luoksetulo ei tarkoita vaan kilpailuliikkeiden omaista luoksetuloa, vaan yleensäkin kutsusta omistajan luokse tulemista paikasta kuin paikasta. Eli toisin sanoen omistajan kutsusta täytyisi koiran lopettaa sen hetkinen toiminta ja tulla suoraan omistajan luokse.

Pienen pennun kanssa voi luokse tulon aakkosia alkaa harjoittelemaan ihan vaan palkkaamalla pentu aina kun se tulee luoksesi. Tässä vaiheessa ei vielä käskysanaa käytetä, koska muuten kulutamme sen loppuun ja se menettää merkityksensä. Voit myös kutsua pentua nimeltä ja sen jälkeen tehdä itsestäsi kiinnostavan esimerkiksi lirkuttelemalla sille ja näin saada se tulemaan luoksesi ja muista aina palkita. Luoksetulosta täytyy tehdä iloinen ja positiivinen juttu, eli omistajan luo tulo on aina hyvä ratkaisu koiran näkökulmasta katsottuna.

Metsässä voit antaa pennun olla vapaana ja tutkia ympäristöään. Samalla menet pennun huomaamatta piiloon ja annat pennun itsenäisesti etsiä ja löytää sinut. Löytämisen jälkeen kehut sitä niin suullisesti kuin fyysisestikin taputtelemalla ja 'vellomalla' ja antamalla sille makupalan. Näin pentu oppii pitämään itse huolta siitä, että pysyy laumanjohtajan lähellä.

Tulevaa luoksetulo käskyä ei kannata käyttää silloin kun jotain 'epämukavaa' tapahtuu, kuten silloin, kun lähdetään pois metsästä tai koirapuistosta. Muutaman kerran koira ehkä tottelee, mutta sitten käsky ei enää tehoa. Miksi koira tekisi jotain mikä johtaa sen mielestä ikävään asiaan? Toisin sanoen luoksetulo käskystäsi on tullut kutsu koiralle tulla saamaan rankaisu. Rankaisuhan on aina jotain epämukavaa, tässä tapauksessa lähtö mukavasta paikasta. Miksi koira tulisi sellaista hakemaan?

Tältä vältytään pienen pennun kanssa sillä, että haetaan pentu pois jos jotain 'epämukavaa' on tiedossa', otetaan se syliin ja lähdetään pois. Kutsua käytetään aluksi vain ja ainoastaan mukavissa tilanteissa ja näin opetetaan pennulle, että omistajan luona on maailman paras paikka.

Kun koiralle opetetaan jotain uutta, pilkotaan suoritus aina osiin. Opetetaan ensin houkuttelemalla ja tekemällä paljon toistoja, jotta liikesuorituksen 'kaavamaisuus' jää koiran mieleen. Muistetaan aloittaa rauhallisessa ympäristössä sekä harjoitella paljon, mutta vähän kerralla, koira kun ei jaksa kovinkaan kauan yhtäjaksoisesti keskittyä.

Opittua liikettä aletaan pikku hiljaa vaikeuttaa, yhdistetään opitut palaset, jolloin saadaan valmis liike, nostetaan vaatimustasoa ja vaaditaan täsmällisyyttä ja tarkkuutta. Tehdään treeneihin vaihteluja, eli koiralle odottamattomia yllätyksiä, jolloin mielenkiinto pysyy yllä ja otetaan vielä vähitellen mukaan ulkopuolisia häiriöitä, jolloin vaikeustaso nousee.

Maahan meno ja paikallamakuu on hyvä opettaa koiralle, vaikka kisaura ei välttämättä kiinnostaisikaan. Ne ovat liikkeitä, joilla koira saadaan rauhoittumaan ja malttamaan ja ovat käteviä esimerkiksi kauppareissuilla.

Maahan menoa voidaan lähteä opettamaan muun muassa seuraavalla tavalla: houkutellaan koira namin avulla jalan alta ja samalla annetaan käsky ja palkataan. Seuraavassa vaiheessa ohjaaja pysyy vielä kyykyssä ja houkuttelee ilman jalkaa, käsky maahan ja nami maan tasalta. Seuraavaksi ohjaaja seisoo ja käskee koiran maahan ja palkataan namilla maan tasalta. Ja muistetaan aina vapauttaa koira ennen kuin se ehtii itsenäisesti nousta. Seuraavaan vaiheeseen siirrytään vasta, kun koira osaa edellisen vaiheen.

Paikallamakuu harjoitukset aloitetaan palkkaamalla koira ensin maahan menosta ja antamalla sille siinä useampi nami ja aina maan tasalta. Vähitellen palkkauksen väliä pidennetään, vaikeutetaan harjoitusta alkamalla itse siirtymään ensin askeleen päähän (ja palataan palkkaamaan koira) ja sitten muutaman askeleen päähän ja niin edelleen.

Koiran koulutus on aikaa vievää, koko koiran elämän kestävää työtä, joka antaa teille molemmille samalla mitalla takaisin. Onnistumisen elämykset ovat sitäkin suuremmat, mitä enemmän olet töitä koirasi kanssa tehnyt. Koirankoulutus vaatii ohjaajalta muun muassa näyttelijänlahjoja, täytyy osata eläytyä ja näyttää koiralle, että nyt meni hyvin. Tiedät olevasi oikeilla jäljillä koirankoulutuksessa, kun ihmiset ovat soittamassa valkotakkisia paikalle! Vapauta sisäinen pellesi!

Viettäkää nautinnollisia hetkiä koirienne kanssa ja muistakaa, ettei koira ole koskaan liian vanha oppiakseen uutta. Koiran nauttivat saadessaan aivotyöskentelyä ja mikä olisikaan parempaa työtä aivoille kuin uuden oppiminen ja ohjaajan kanssa yhdessä toimiminen.

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu