Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


To 20.6. 12:15
Nimipäivä: Into

Tottelevainen koira Lemmikit

Kuva: Clas-Olav SlotteTottelevainen koira


Tottelevaisuus ei liity pelkästään kilpailemiseen, vaan siitä on hyötyä myös jokapäiväisessä elämässämme.
Otetaan esimerkiksi vaikka istuminen. Koira oppii samalla rauhoittumaan ja malttamaan muun muassa ovella ennen ulosmenoa, ennen tienylitystä tai tervehdittäessä vastaantulijoita. Kun opetetaan koira istumaan ja pysymään istumassa, tietää se käskyn saatuaan, että nyt ollaan rauhassa ja istutaan aloillaan.

Koiralle täytyy opettaa mitä tarkoittaa ei. Ei-käskyn kuultuaan koiran täytyy lopettaa juuri senhetkinen toiminta, oli se ihan mitä tahansa. Ei-käsky toimiessaan voi joskus pelastaa koirasi hengen. Täytyy muistaa, että käskyä ei saa käyttää rangaistuksena eikä viljellä joka tilanteessa, jolloin se menettää merkityksensä ja ohjaajasta tulee diktaattori (muista hyvän johtajan ominaisuudet). Kouluttamalla koiraa saamme mahdollisuuden antaa sille vaihtoehtoisen tavan toimia (koirahan tekee sitä mikä tuottaa sille eniten mielihyvää). Esimerkiksi jos koira on halukas menemään vastaantulijan luo, ei tarvitse karjua ei, ei, ei, vaan sanoa esimerkiksi: 'Musti, tänne. Hyvä poika. Seuraa.'.

Kun uusia asioita lähdetään opettamaan, suosittelen käyttämään houkuttelulla opettamista eli namilla ohjataan koira tekemään haluttu asia ja palkitaan oikea toiminto joko suorituksen aikana tai välittömästi sen päätteeksi. Muistetaan harjoitella usein ja vaikeuttaa vähitellen, vaihdellen palkitsemistapaa ja -ajankohtaa.

Esimerkiksi sivulle tuloa voidaan houkuttelemalla lähteä opettamaan muun muassa seuraavalla tavalla: koira istuu edessäsi ja sinulla on nami vasemmassa kädessä, jonka näytät koiralle. Lähde viemään kättäsi taaksepäin astuen samalla vasemmalla jalalla askel taaksepäin oikean jalan pysyessä paikalla. Tee namikädellä kaari niin, että koiran oikeakylki tulee vasemman jalkasi viereen. Lähdettyäsi tuomaan kättä eteenpäin, siirrä vasenjalka oikean viereen perusasentoon samalla vieden namia takaviistoon ylöspäin koiran nenän edessä, jolloin koira automaattisesti istuu. Muista pitää nami lähellä koiran kuonoa, jolloin ohjaaminen on helpompaa, eikä koira lähde peruuttamaan vierelläsi. Tätä toistetaan useasti ja vähitellen lähdetään vaikeuttamaan liikettä omia apuja (jalka ja käsi) asteittain häivyttäen.

Katsekontakti, jota pennulle on opetettu niin edessä kuin sivulla muun muassa ruokakupilla, eli omistajan jalan vieressä istuminen on tehty pennulle tärkeäksi ja kannattavaksi (siinä saa sen palkan). Palkkausväliä on jo pidennetty ja koira malttaa istua vieressäsi, oikeassa paikassa, suorassa asennossa, ja odottaa, että palkka tulee. Tämä kun yhdistetään sivulle tuloon, on meillä perusasento valmis.

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu