Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 14:08
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Koira harrastaa Lemmikit

Kuva: Timo Talus Koiraharrastuksia


Harrastusmahdollisuudet koiran kanssa ovat rajattomat. Koiraharrastus tuo mukanaan haasteita, ystäviä, ulkoilua ja liikuntaa. Lajeja on useita, mutta tässä muutamia yleisempiä harrastusmuotoja, mitä Suomessa on tarjolla. Vaikkei koiran kanssa olisi suunniteltu harrastettavan mitään sen erikoisemmin, suosittelen silti tutustumista lähemmin eri lajeihin. Alan yhdistykset ja yhteisöt järjestävät koulutuksia ja lajeihin tutustumisia, jonne olette varmasti tervetulleita.

Perustottelevaisuuskoulutus kuuluu jokaisen koiran oikeuksiin – kokoon, rotuun tai sukupuoleen katsomatta. Sen tarkoituksena on parantaa ja vahvistaa koirakon, eli ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, parantaa ohjaajan koirankäsittelytaitoa sekä opettaa koira toimimaan halutulla tavalla erilaisissa tilanteissa. Tottelevaisuudessa voi myös kilpailla tottelevaisuuskokeissa eli tokossa, jossa kilpaillaan neljässä luokassa, aina alokasluokasta voittajaluokkaan. Alokasluokan liikkeistä monet liikkeet, kuten luokse tulo, seuraaminen ja paikalla makaaminen ovat hyödyllisiä ja käytännöllisiä arkielämässäkin.

Harrastetuin laji meillä on agility, koirien nopeus- ja ketteryyslaji, jossa koira suorittaa ohjaajan ohjaamana esteradan tietyssä järjestyksessä. Rata koostuu erilaisista esteistä, kuten hypyistä, keinusta ja putkesta, joka muuten on yleisesti ottaen mieluisin este koirille. Agilityssa koirat kisaavat kolmessa säkäluokassa; minit, midit ja maxit. Luokka määräytyy siis koiran säkäkorkeuden mukaan.

Palveluskoirakokeissa on seitsemän eri lajia. Kaikki palveluskoiraoikeuden omaavat rodut voivat kilpailla jäljellä, haussa, suojelussa, viestissä, etsinnöissä, opastuksessa ja valjakkohiihdossa. Jokaiseen lajiin, lukuun ottamatta valjakkohiihtoa, kuuluu tottelevaisuus- ja maasto-osuus. Jokaisessa lajissa on kolme kilpailuluokkaa joissa mitataan koiran koulutustasoa

Itse pelastuskoiratoiminnassa koirakon tulee saavuttaa tietty koulutustaso sijoittuakseen pelastuskoiraryhmään, jotka osallistuvat viranomaisten apuna erilaisiin etsintä- ja pelastustehtäviin Suomessa ja maailmalla. Myös ohjaajan tulee kehittää omaa osaamistaan muun muassa ensiapukursseilla.

Lisäksi voisin vielä mainita muutaman mielenkiintoisen lajin, kuten flyball, joka on vauhdikas joukkuelaji sekä tokoagi, jossa yhdistyvät agility, tottelevaisuus ja temput. Temppuja pääsee esittelemään myös koiratanssissa, jossa tehdään vapaamuotoista tottelevaisuutta ja temppuja musiikintahdissa.

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu