Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 13:38
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Koiralle aivojumppaa Lemmikit

Koiran kasvatus
Aktivointi ja aivojumppa


Koirat tarvitsevat tekemistä ja virikkeitä voidakseen hyvin. Lenkkeily lisää mahdollisesti kuntoa ja kestävyyttä, mutta väsytä se ei koiraa, paremminkin toisinpäin. Jos meillä on energinen koira, saadaan siltä virtaa pois aktivoinnilla ja aivojumpalla eli uuden oppimisella. Se on paljon rankempaa kuin monen tunnin hihnalenkki.
Vaikkei haluaisi opettaa koiralleen tottelevaisuusliikkeitä tai harrastaa sen kanssa erityisesti mitään, voi sille opettaa muun muassa temppuja, joita on mukava esittää naapureille ja ystäville. Temppujen opettaminen on hauskaa, ne parantavat koiran ja ohjaajan yhteistyötä, eikä niitä tarvitse opettaa hampaat irvessä niin kuin kisaliikkeitä. Jotkut temput ovat jopa hyödyllisiä tavallisessa arkielämässä.

Tässä muutama esimerkki tempuista ja miten niitä voidaan lähteä opettamaan.

Koppi, nami, kop. Koira yrittää napata makupalan, joka on heitetty ilmaan joko ylhäältä tai sivulta. Aluksi 'tiputusmatka' on aivan olematon, eli ihan kuonon vierestä, mutta taidon kehittyessä sitä pidennetään. Todella hyödyllinen taito koirankoulutuksessa, koska palkkaus käy nopeasti makupaloilla suoraan ohjaajan suusta. Temppu on hyvä myös kontaktiharjoituksissa sekä lääkkeidenannossa makupala – lääke- makupala -yhdistelmällä.

Pyydä, miten tytöt istuvat, orava. Houkutellaan namilla istuva koira nostamaan etutassut ilmaan. Aluksi vaatimustasona on käyttää tassut hetkellisesti ilmassa ja pikkuhiljaa vaaditaan koiraa pitämään tassuja kauemmin ilmassa ja lisätään käskysana. Tärkeää pitää alussa nami ihan kuonossa kiinni ja viedä kättä taaksepäin, jolloin koira joutuu nostamaan tassunsa ilmaan yltääkseen namiin, ja heti palkka.

Anna tassu – anna toinen – anna molemmat. Melkein jokainen koira osaa antaa tassua, tässä siihen hieman lisähaastetta. Laita käsi missä makupala on, nyrkkiin. Koira alkaa jossain vaiheessa varmasti tavoitella sitä tassullaan, jolloin se heti palkitaan nyrkissä olevalla namilla. Tähän yhdistetään haluttu käskysana. Useiden toistojen jälkeen, kun annat koiralle käskyn ja se ojentaa tassunsa sinulle, voit alkaa vaatimaan siltä enemmän, eli toisen tassun antamista eri käskyllä. Molempien tassujen antamisen onnistuttua voit vaatia koiraa antamaan kaksi tassua samanaikaisesti, jälleen eri käskyllä.

Muista kuitenkin ettei kerralla tule valmista, vaan temput rakentuvat pikkuasioista ja vaikeusastetta lisätään pikkuhiljaa, koiran mukaan. Täytyy muistaa, että uuden oppiminen on sitä kaivattua aivojumppaa, eli kun temppu on opittu, sitä lähdetään vaikeuttamaan sekä opetellaan lisää uusia temppuja ja toimintoja. Näin saadaan koiran mieli pysymään virkeänä ja mahdollisesti ei-halutut toiminnot, kuten tavaroiden pureskelu, turhat räyhäämiset tms. loppumaan. Temppujen opettamisessa vain mielikuvitus on rajana!

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu