Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ti 19.11. 05:27
Nimipäivä: Liisa, Eliisa, Elisa, Elise, Liisi ja Elisabet

Paukaneva vastaa LASTEN YLIOPISTO

Paukaneva vastaa.
 
Miksi vettä ei voi leikata?
Selitys on yksinkertainen: vesi on neste. Jos kotona jääkaapissa on nestettä, vaikkapa maitoa, sitä pitää säilyttää purkissa tai pullossa, koska se muuten leviää ja kastelee kaiken. Kun nestettä yrittää leikata saksilla tai veitsellä, se väistyy tieltä, mutta täyttää taas heti saman tilan. Se liikkuu vapaasti eikä sitä saa rikki. Kiinteää ainetta kuten puuta voi rikkoa leikkaamalla. Jos on tarpeeksi kylmä, vesikin muuttuu kiinteäksi eli jäätyy. Jäätä taas voi leikellä pienemmiksi palasiksi.
 
Miksi horsma on punainen?
Horsmalajeja on useita, mutta parhaiten tunnetaan punakukkainen maitohorsma. Kasvit sisältävät erilaisia väriaineita.  Yleisin väri kasveissa on vihreä, jonka synnyttää väriaine nimeltä klorofylli eli lehtivihreä. Myös horsman lehdet ovat vihreitä. Kukkien tehtävänä on houkutella pölyttäviä hyönteisiä, joita kirkkaat värit vetävät puoleensa. Kunkin kasvilajin geenit määräävät, tuleeko kukista punaisia, keltaisia, oransseja tai sinisiä.
 
Mistä lasi valmistetaan?
Lasin valmistukseen käytetään hiekkaa, soodaa ja kalkkikiveä. Väitetään, että lasi olisi alun perin keksitty vahingossa, kun aavikolla kulkevan karavaanin hiekalle tekemään nuotioon oli päässyt soodaa.  Aineet sekoitetaan ja sulatetaan hyvin korkeassa lämpötilassa. Tästä kuumasta massasta muotoillaan juomalaseja, pulloja, purkkeja, ikkunalasia - kaikkea mitä halutaan. Aikaisemmin lasiesineet tehtiin käsityönä puhaltamalla, ja edelleen lasinpuhaltajat valmistavat hienoja taide-esineitä. Suurin osa lasitavarasta syntyy nykyään koneellisesti. Käytöstä poistettua ja rikkinäistä lasia kerätään ja kierrätetään. Se sulatetaan uudelleen ja käytetään taas uusien esineiden valmistukseen.

Miksi eläinten ei tarvitse käydä koulua?
Eläinten päivät kuluvat paljon yksinkertaisemmissa askareissa kuin meidän ihmisten. Ne saalistavat tai etsivät ruokaa, rakentavat pesiä, suojautuvat säältä ja vihollisilta ja välillä lekottelevat tyytyväisinä. Ne saavat tarvitsemansa taidot perimässään tai oppivat emältään. Ihmisten yhteiskunta taas on hyvin monimutkainen. Meidän pitää käydä töissä, jotta saisimme palkkaa ja pystyisimme hankkimaan ruokamme ja asuntomme. Työstä suuri osa tehdään tietokoneella. Monistakaan arkisista asioista emme selviytyisi, jos emme osaisi lukea ja kirjoittaa emmekä olisi hankkineet monenlaista tietoa ja taitoa. Ihmisten kanssa eläviltä, varsinkin kodeissa ja kaupunkiympäristössä asuvilta, eläimiltäkin vaaditaan taitoja, joita ne eivät koskaan luonnossa tarvitsisi. Sen vuoksi nekin joutuvat joskus kouluun.
 
Mistä tuore hiiva on tehty?
Hiiva on elävä mikrobi eli pienenpieni eliö. Yhteen grammaan hiivaa mahtuu kymmenen miljardia hiivamikrobia. Kun ostaa kaupasta hiivaa, saa yhteenpuristetun kappaleen näitä pieneliöitä. Hiivasolut saavat taikinassa aikaan käymisprosessin, joka näkyy taikinan nousemisena.

Voiko mato kaatua?
Kun esimerkiksi ihminen kaatuu, hän menettää tasapainonsa, horjahtaa ja päätyy väärään asentoon. Aina pitkällään lojuva tai luikerteleva mato ei voi tästä asennostaan horjua eikä siis voi kaatua. Emme itsekään voi kaatua, jos sängyssä maatessa alkaa pyörryttää. Sen sijaan sängystä voi pudota alas, ja samoin pökertynyt tai liukkaalle pinnalle joutunut matokin voi pudota vaikka likaviemäriin.
 
Onko Suomesta löytynyt dinosauruksen luita?
Dinosaurukset olivat levinneet kaikkialle maapallolle miljoonia vuosia sitten. Niitä eli siis myös sillä alueella, josta paljon myöhemmin tuli Suomi. Suomesta ei silti ole löytynyt yhtäkään dinosauruksen luuta. Kauan sitten täällä eläneiden eläinten luiden sanotaan hävinneen jääkauden vuoksi: jää on tuhonnut kaiken, mitä eläimistä on ollut jäljellä. Muista Pohjoismaista on kuitenkin löydetty pieniä jäänteitä muinaisista dinosauruksista.

Miksi emme näe kun me nukahdamme?
Professori Paukaneva saattaa joskus olla syvässä unessa silmät avoinna, mutta yleensä silmät menevät kiinni nukahtaessamme. Ihmisen silmät aistivat valoa. Näkeminen syntyy silmien valoaistimuksesta. Silmien ollessa suljettuna valo ei pääse luomien läpi, joten silloin emme näe. Pimeässäkään emme näe mitään, vaikka avaisimme silmät ammolleen. Unessa voimme nähdä kuitenkin mitä hurjimpia asioita, mikä kertookin siitä, että aistimukset ovat loppujen lopuksi ihmisen aivoissa eikä esimerkiksi silmissä.

Mikä on maailman suurin auto?
Todellinen jättiläisauto on rekka nimeltään Liebherr 282 B. Se on 7,4 metriä korkea, 14,5 metriä pitkä ja painaa tyhjänä yli 200 tonnia. Sitä käytetään kaivostoiminnassa Amerikoissa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.
 
Syökö karhu ihmistä?
Karhu on kaikkiruokainen. Karhut popsivat paljon metsän marjoja ja muita kasveja, mutta niiden ruokavalioon kuuluvat myös hyönteiset ja monenlaiset eläimet. Karhujen suurta herkkua on hunaja. Ihmisiä karhut yleensä pelkäävät. Jos karhu ja ihminen kohtaavat eikä karhu pääse pakoon, se saattaa hyökätä ja miksei vähän maistellakin ihmistä.

Miksi ihminen ei kuule nenällä?
Ihminen, kuten myös eläimet, kuulee korvilla. Paukaneva voisi vastata nokkelasti, että jos korvia päätettäisiinkin sanoa neniksi, ihminen kuulisi nenällä. Korvissa ja nenässä on sisällään erilainen rakenne: korva aistii ääniä ja nenä aistii hajuja. Niillä on muitakin tehtäviä. Ihminen hengittää nenän kautta, jolloin nenä puhdistaa ja lämmittää hengitysilmaa. Korvassa sijaitsee myös tasapainoelin. Ihmisellä on kaksi korvaa, mutta vain yksi nenä. Äänet saavuttavat oikean ja vasemman korvan hieman eri aikaan, ja sillä perusteella ihminen osaa arvioida, mistä suunnasta äänet tulevat.
 
Miksi raha ei kasva puussa?
Jos raha kasvaisi puussa, metsätalouden suurvalta Suomi olisi maailman vaurain valtio. Aikanaan raha melkein kasvoi puussa, sillä oravannahkoja käytettiin rahayksikkönä. Nykyisinkin voi melkein sanoa, että raha on kasvanut puussa, sillä setelit on painettu puusta peräisin olevalle tuotteelle, setelipaperille. Vanhemmat eivät toki viittaa rahan alkuperään puhuessaan siitä, että raha ei kasva puussa, vaan pikemminkin he tahtovat sanoa, että rahaa ei koskaan ole liikaa käytössä. Siksi on oltava säästäväinen.

Mistä ihmisen nauru johtuu?
Monet tutkijat ovat yrittäneet selvittää, miksi ihminen nauraa. Aivan varmaa vastausta ei ole löytynyt, eikä Paukanevakaan uskalla väittää tietävänsä totuutta. Kaikkihan me tiedämme, että jalkapohjien kutittaminen naurattaa, mutta miksi? Myös simpanssit nauravat, kun niitä kutitetaan. Naurua on epäilty ihmisen leikkiinkutsueleeksi. Kun ihminen hohottaa, hän kertoo muille, että hän ei ole vaarallinen eikä halua riidellä, vaan haluaa leikkiä ja pitää hauskaa kavereiden kanssa. Vitsien kertominen on ihmisen tapa leikkiä.

Minkä värinen on musta aukko?
Musta aukko imee painovoimakenttäänsä jopa valonsäteet, ja sen takia emme oikeastaan voi nähdä minkä värisiä ne ovat. Kuin valottaisi pimeän huoneen seinää taskulampulla, mutta valo ei heijastuisi takaisin; silloin seinä näkyy edelleen mustana. Niitä voidaan kuitenkin havaita mm. etsimällä aukon synnyttämää röntgensäteilyä tai tarkkailemalla valon epänormaalia taittumista oletetun mustan aukon lähellä.
 
Miksi oksennustauti alkaa aina yöllä?
Paukaneva muistaa aivan varmasti, että oksennustauti on ainakin kerran alkanut päivällä. Koska on inhottavaa herätä yöllä oksentamaan, voi tuntua siltä, että sairastuu aina yöllä. Oksennustaudin aiheuttaa yleensä virus, joskus pilaantuneen ruoan syöminen. Koska viruksilla on itämisaika, oksentelu ei ala heti, kun tartunta on saatu. Niinpä se saattaa alkaa keskellä yötä. Myös päivällä syöty ruoka voi alkaa yököttää vasta, kun se on mahassa sulanut.
 
Mikä on metsä?
Metsä viehättää professori Paukanevaa erityisesti, sillä hän on sienten ystävä. Metsässä kasvaa siis sieniä, mutta ennen kaikkea siellä kasvaa puita. Muutamaa omaan pihaan istutettua koivua ei silti voi sanoa metsäksi. Puiden lisäksi metsän tunnistaa siitä, että siellä kasvaa monenlaista aluskasvillisuutta: pensaita, heiniä, marjoja, sammalia.

Miksi metsässä
on eläimiä?

Kukin eläinlaji on sopeutunut erilaisiin olosuhteisiin. Joillekin eläimille sopii metsä, toisille taas vaikkapa meri. Metsä on monien eläinten koti, jossa ne syövät, nukkuvat ja kasvattavat poikasiaan. Metsässä on eläimille paljon ruokaa. Kasvissyöjät syövät kasveja, linnut popsivat nokkaansa hyönteisiä. Isot petoeläimet saalistavat pienempiä eläimiä, jotka taas piiloutuvat petoeläimiltä metsän kasvillisuuden suojaan. Linnut rakentavat pesiään puihin ja maassa liikkuvat pikkueläimet kivenkoloihin.

Miten maailma syntyi?
Paukanevankin täytyy tunnustaa, että ei ihan varmasti tiedä, koska ei ollut itse paikan päällä, ja tapahtumasta on jo jonkin aikaa kulunut... Tällä tietoa teoria Alkuräjähdyksestä pitää kärkipaikkaa. Lyhyesti: On todettu että maailmankaikkeus laajenee jatkuvasti, eli jos menemme ajassa taaksepäin, kaikki aine on ollut hyvin tiiviissä ja kuumassa tilassa. Tämä klumppu, missä on ollut kaikki maailmankaikkeuden sisältämä aine, sitten räjähti, ja vapautunut energia ja materia muodosti aikojen kuluessa galaksit, tähdet ja planeetat. Teorian mukaan maapallokin on siis vain yksi hiekanjyvä, jämä suuresta ilotulituksesta.
 
Miten tullaan miljonääriksi?
Professori Paukaneva joutuu valittamaan, että ainakaan professorin palkoilla ei tulla miljonääriksi. Eikä muutenkaan tavallisella työllä pääse tienaamaan miljoonia. Jos et ole syntynyt jo valmiiksi rikkaaseen perheeseen, yritä keksiä tavara, jonka kaikki ihmiset haluavat ostaa. Suuren menestyvän yrityksen omistajana tai johtajana voit hankkia paljon rahaa.
Isoihin rahoihin voit päästä käsiksi myös pelaamalla ulkomailla ammattilaisena golfia, jalkapalloa tai koripalloa tai ajamalla formula-autoa. Maailmankuulut muusikot voivat tienata tähtitieteellisiä summia. Jos onni potkaisee, voit voittaa miljoonia lotossa.

Miten kauan kalat elävät kuivalla maalla?
Kalat hengittävät kiduksilla. Ne ottavat hengittäessään happea vedestä. Kuivalla maalla ne yleensä tukehtuvat hetkessä. Hyvällä säkällä kala saattaa elää muutaman tunnin, jos sen kidukset pysyvät kosteina. On olemassa myös trooppinen kalalaji, joka pysyy maalla hengissä jopa kuukausia.

Vihaavatko koirat ja kissat oikeasti toisiaan?
Koirat ja kissat eivät puhu samaa kieltä. Koira esimerkiksi heiluttaa häntäänsä, kun se on iloinen. Kissa heiluttaa häntäänsä, kun se on vihainen. Ne eivät ymmärrä toisiaan ja sen vuoksi niille tulee helposti riitaa. Samassa perheessä asuvat koirat ja kissat oppivat tulemaan toimeen, jos ne totutetaan toisiinsa. Se onnistuu parhaiten silloin, kun eläimet ovat pentuja.
 
Mikä on bakteeri? Miten kauan bakteerit elävät ovenkahvassa?
Bakteerit ovat pienenpieniä eliöitä, joita ei pysty paljaalla silmällä näkemään. Niitä elää kaikkialla ulkona ja sisällä, ja meidän jokaisen iholla. Ihmisen suukin on täynnä bakteereja. Jotkut bakteerit aiheuttavat tauteja. Jotkut bakteerit taas ovat ihmiselle hyödyllisiä, koska ne estävät vaarallisten bakteerien pääsyn elimistöön.
Ovenkahvoihin jää ihmisten käsistä bakteereja, jotka siirtyvät seuraavien kahvaan tarttujien käsiin. Taudit leviävät sillä tavalla nopeasti. Bakteerit saattavat kuolla ovenkahvoissa nopeasti, mutta joskus ne voivat elää jopa miljoonia vuosia. Suomessa on keksitty ovenkahva, joka tuhoaa bakteereja.
 
 


Ilmottautuminen luennolle
Tervetuloa Lasten Yliopistoon
KYSY PROFESSORI PAUKANEVALTA
Paukaneva vastaa
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu