Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 14:19
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Koiran kouluttaminen Lemmikit

Koiran koulutusta
Katseella lupa


Katsekontakti ohjaajan ja koiran välillä on kaiken yhteisen toiminnan A ja O, siitä kaikki lähtee. Kontakti tuo muun muassa helpotusta jokapäiväiseen elämään ja auttaa vaikeissa tilanteissa, kuten toisten koirien ohituksissa.
Kontakti myös edistää johtajan asemaasi ja parantaa ehdottomasti yhteistyötänne. Se myös laskee koiran stressitasoa, eli koira oppii kysymään jännittävissä ja epävarmoissa tilanteissa lupaa johtajaltaan eli sinulta. Katsekontaktin osaaminen helpottaa myös uusien asioiden opettamista, koska silloin koira osaa keskittyä sinuun.

Katsekontakti voidaan myös opettaa koiralle, mutta se on eri kuin luvan pyytäminen, jossa koira ottaa katsekontaktin oma-aloitteisesti. On siis tärkeää alkuvaiheen harjoittelussa muistaa olla auttamatta pentua vaan malttaa odottaa, että pentu itse vilkaisee sinua silmiin ja salamannopeasti palkita pentu oikeasta käytöksestä.

Harjoitukset aloitetaan koiran tasolta, esimerkiksi istumalla lattialla pentu siinä edessä ja sinulla namia nyrkkisi sisällä. Aluksihan pentu ei voi tietää mitä tässä oikein tehdään, se vain haistaa nyrkkisi sisällä olevan namin ja yrittää saada sen sieltä käyttäen pieniä teräviä naskalihampaitaan ja kynsiään ja tekemällä kaikkea muuta kuin sitä mitä siltä haluamme. Yritä kestää ja malttaa olla sanomatta pennulle mitään. Jossain vaiheessa pentu alkaa miettiä, että mikä tässä nyt mättää ja vilkaisee sinua silmiin, jolloin samalla sekunnilla avaat nyrkkisi ja annat pennulle luvan ottaa namin ja kehut sitä sanoin ja silityksin. Tätä toistetaan noin 5-10 namin kertoina välillä taukoa pitäen. Yllättävän nopeasti pentu oppii miten sen namin saa. Harjoitusta vaikeutetaan asteittain pidentämällä aikaa ja nousemalla itse ylöspäin, aina seisomaan asti.

Koira oppii helposti luvan pyytämisen, mutta sitä pitää silti muistaa ylläpitää päivittäin erilaisissa tilanteissa. Kontaktia voi harjoitella ja käyttää kaikkialla. Erinomainen paikka harjoittelulle on ruokakuppi. Ensin pentu opetetaan malttamaan eli istumaan aloillaan. Kun se osaa odottaa lupaa eli malttaa, odotellaan vaan ja hetken päästä pentu vilkaisee sinua silmiin jolloin taas salamannopeasti palkitset sen oikeasta käytöksestä päästämällä sen syömään. Harjoituksia vaikeutetaan jälleen asteittain pennun mukaan.

Ole pennulle ehdoton! Tällä tarkoitan sitä, ettei pennun anneta tehdä mitään sellaista mitä se ei saa tehdä vastaisuudessakaan. Esimerkiksi, jos koira ei saa mennä omiin nimiin sängylle, ei sitä päästetä sinne pentunakaan. Koira tarvitsee hyvin mustavalkoisen elämän. Joko saa tai sitten ei saa, välimuotoja ei ole. Niistä koira menee vain hämilleen ja pahimmassa tapauksessa luottamus välillänne hupenee.

Tämä ei tarkoita sitä, että sinä et voi koskaan tulevaisuudessakaan ottaa koiraasi sänkyyn. Sinä voit kyllä käskeä koiran viereesi, jos haluat. Silloinhan sinä annat sille luvan tulla sänkyyn, vaikkei se itsenäisesti eikä ilman lupaa sinne saakaan mennä. Tällöin se tekee ihan oikein tulemalla viereesi eli tottelee laumanjohtajaa.

Kaikessa, mitä pennun kanssa tehdään, on oltava johdonmukainen. Pennulta ei saa vaatia liikaa, tulee muistaa, että se väsyy nopeasti. Kontaktiharjoitukset aloitetaan heti pennun tullessa taloon ja uudet asiat opetetaan leikinvarjolla ja namipaloilla. Harjoitusten tulee olla lyhyitä, mutta mielenkiintoisia ja intensiivisiä.
Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu