Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ke 17.7. 13:59
Nimipäivä: Ossi ja Ossian

Koiralle koti valmiiksi Lemmikit

Koiralle koti valmiiksi


Pitkällisen harkinnan sekä oikean kasvattajan ja pentueen löydyttyä olet päättänyt ottaa koiranpennun. Nyt on aika hankkia välttämättömimmät tarvikkeet tulevaa pentua varten sekä laittaa koti valmiiksi vastaanottamaan uusi perheenjäsen.

Pentu tarvitsee aluksi ainakin kaksi helposti puhdistettavaa ja tukevaa astiaa ruoka- ja juomakupeiksi sekä kasvattajan syöttämää ruokaa kupin täytteeksi. Hyvä kasvattaja antaa pennunostajalle mukaan pienen pussillisen tuttua ruokaa. Lisäksi pentu tarvitsee turvallisia, pennuille tarkoitettuja leluja sekä puruluita, joihin puremisentarvetta saadaan tyydytettyä, ei kuitenkaan niin sanottuja solmuluita joista voi koitua tukehtumisvaara.

Ulkoiluun pentu tarvitsee nahkaisen pentupannan, joka on pehmeä ja pyöreäreunainen sekä hihnan, jossa se on hallittavissa (flexi ei ole pentuaikana se oikea ratkaisu). Hoitotoimenpiteitä varten tarvitaan sopivat kynsisakset sekä turkin laadusta riippuen kampa, karsta, suka ja/tai harja sekä hellävaraista shampoota.

Koti täytyy siis laittaa valmiiksi ottamaan pentu vastaan, eli kaikki vaarat tulisi siirtää pois. Tällaisia ovat uteliaalle ja leikkisälle pennulle muun muassa sähköjohdot, helposti kaatuvat esineet, huonekasvit (eritoten myrkylliset), pesuaineet, pöytäliinat, pennun sekä perheen muiden eläinten ja ihmisten ruoat, kynttilät, lasten lelut (varsinkin muoviset), arvokkaat huonekalut yms. Pennulla (ja joskus myös vanhemmalla koiralla) on valtava pureskeluntarve ja on huomattavasti turvallisempaa ja halvempaa siirtää pentua vahingoittavat tavarat sekä arvokkaat esineet pois, kuin viedä pentu eläinlääkäriin esimerkiksi sen nielaiseman legopalikan takia. Aluksi kannattaa myös matot ottaa pois lattialta, kunnes pentu on oppinut sisäsiistiksi.

Pentu ruokailee aluksi neljä kertaa päivässä, jolloin ruokinta-aikojen välien tulisi olla suhteellisen säännöllisiä. Pennun varttuessa ruokailukertoja vähennetään asteittain. Ruokamäärien suhteen tulisi käyttää maalaisjärkeä, pentu ei saa olla liian laiha eikä lihava. Yleisesti ottaen kylkiluiden pitää tuntua, mutta ei näkyä! Turhien makupalojen, kuten pullan ja keksin antamista tulee välttää. Kun pennulle syötetään jotain uutta mitä se ei ole ennen saanut, esimerkiksi lihaa, aloitetaan aina pienistä määristä, jolloin vältytään muun muassa ripulilta.

Vaarallista syötävää pennulle ovat muun muassa sian-, linnun- ja lampaanluut, koska niissä luunsirut ovat liian teräviä sekä runsaat määrät rustoa, koska niiden sulavuus on huono ja ne voivat tukkia suoliston. 100g:sta tummaa suklaata 30kg painava koira voi saada vakavan myrkytystilan/kuoleman, koska koiran aineenvaihdunta ei pysty käsittelemään suklaan sisältämää teobromiinia. Lisäksi vaarallista syötävää ovat xylitoli, sokeri, suola ja sipuli, joka voi aiheuttaa anemiaa ja ilmavaivoja, raaka kananmuna, maito (yli puolet koirista on laktoosi-intolerantteja), raa'at kasvikset, koska eivät sula elimistössä, raaka kala, koska niissä on matovaara (liikaa syötettynä kypsäkin kala altistaa liialle fosforille) sekä sisäelimet usein annettuna.

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu