Ihmisten makeahammasta on kolottanut jo vuosituhansien ajan (hunaja tunnettiin jo 12 000 vuotta sitten makeutusaineena). Ensimmäinen kasvi, jota käytettiin sokerin, saamiseksi oli sokeriruoko. Ihmiset pureskelivat ruokoja, jolloin niiden sisältämä ruskea mehu valui suuhun. Myöhemmin keksittiin, että keittämällä sokeriruokoa, voitiin kiteyttää valkoisia makealta maistuvia kiteitä.
Tarkastele kaupassa mehujen sokeripitoisuuksia. Sokeri on hiilihydraatti ja mehujen tuoteselosteessa mainittu hiilihydraattimäärä on käytännössä sokerin määrä. Valitse kolme mieleistäsi eriväristä mehua (limonadia), joilla on suuret erot sokeripitoisuuksissa.
Valmista synttärikutsuille juoma siten, että kerrostat juoman lasiin sateenkaarimaisesti. Suurimman sokeripitoisuuden omaava juoma on tiheintä (esim. mehutiiviste), ja se painuu alimmaiseksi. Kaada se ensin lasin pohjalle. Lisää sitten juomaa (esim. appelsiinimehua), jossa on selkeästi pienempi sokeripitoisuus ja päällimmäiseksi juomaa, jossa on alhaisin sokeripitoisuus (esim. laimennettua marjamehua). Näin olet valmistanut kauniin synttärijuoman. Jotta juomakerrokset eivät kaadettaessa sekoitu, voit juomat kaataa lasiin lusikan vartta pitkin.