Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Ti 25.2. 16:48
Nimipäivä: Tuija ja Tuire

Kemian tehtävä: Maito 2009-2013 Lasten Yliopisto

 

Kemian taikaa, luentopäivä:

 

Kotitehtäviä

 

 

Maidon kemiaa

 

Maidosta suurin osa on vettä. Veden lisäksi se sisältää mm. rasvaa, proteiineja, vitamiineja ja hampaille ja luustolle tärkeää kalsiumia. Maidossa on myös maitosokeria eli laktoosia. Maito sisältää myös rasvaa, tosin rasvattomasta maidosta rasva on teollisesti poistettu.

 

Tee kotona taidetta maidolla. Tarvitset rasvatonta maitoa, matalan kulhon, nestemäisiä elintarvikevärejä (näitä voi ostaa ruokakaupoista), pumpulipuikon ja astianpesuainetta.

Kaada maitoa kulhoon, lisää elintarvikeväriä eri puolille kulhoa (eri väriä). Kastele sitten pumpulipuikko astianpesuaineeseen. Kosketa seuraavaksi pumpulipuikolla kulhon keskikohtaa siten, että nesteen pinta rikkoontuu. Mitä tapahtuu? Voit koskettaa pumpulipuikolla valkoisiin kohtiin lautasella siten, että maito ei sekoitu.

 


Sokerinen synttärijuoma

 

Ihmisten makeahammasta on kolottanut jo vuosituhansien ajan (hunaja tunnettiin jo 12 000 vuotta sitten makeutusaineena). Ensimmäinen kasvi, jota käytettiin sokerin, saamiseksi oli sokeriruoko. Ihmiset pureskelivat ruokoja, jolloin niiden sisältämä ruskea mehu valui suuhun. Myöhemmin keksittiin, että keittämällä sokeriruokoa, voitiin kiteyttää valkoisia makealta maistuvia kiteitä.

 

Tarkastele kaupassa mehujen sokeripitoisuuksia. Sokeri on hiilihydraatti ja mehujen tuoteselosteessa mainittu hiilihydraattimäärä on käytännössä sokerin määrä. Valitse kolme mieleistäsi eriväristä mehua (limonadia), joilla on suuret erot sokeripitoisuuksissa.

 

Valmista synttärikutsuille juoma siten, että kerrostat juoman lasiin sateenkaarimaisesti. Suurimman sokeripitoisuuden omaava juoma on tiheintä (esim. mehutiiviste), ja se painuu alimmaiseksi. Kaada se ensin lasin pohjalle. Lisää sitten juomaa (esim. appelsiinimehua), jossa on selkeästi pienempi sokeripitoisuus ja päällimmäiseksi juomaa, jossa on alhaisin sokeripitoisuus (esim. laimennettua marjamehua). Näin olet valmistanut kauniin synttärijuoman. Jotta juomakerrokset eivät kaadettaessa sekoitu, voit juomat kaataa lasiin lusikan vartta pitkin.


 

Hirmuinen hammaspeikko

 

”Hammaspeikko” on ihmisen suussa oleva bakteeri, joka syötäessä sokeria ja sokeripitoisia elintarvikkeita muodostaa sokerin kanssa suussa happoa. Happo puolestaan syövyttää hampaita.

 

Tutki, miten hammaskiilteelle käy, kun se reagoi erilaisten nesteiden kanssa. Käytä hampaan sijasta kananmunaa, jonka kuoren koostumus vastaa hampaan pintaa.

 

Tarvitset kananmunia, laseja, etikkaa, limonadia (Coca-Cola), maitoa, appelsiinituoremehua.

 

Kaada jokaista juomaa lasiin (lasi puoliksi täynnä) ja upota jokaiseen lasiin kananmuna (siten että se on täysin nesteessä). Odota yksi vuorokausi ja aloita tutkimus sitten.

Mitä kananmunille on tapahtunut? Mitä maito, etikka, tuoremehu ja Coca-Cola ovat tehneet kananmunalle? Mitä tästä voidaan päätellä?


Happamuus ja emäksisyys

 

Happamuus ja emäksisyys ovat keskeisiä asioita jokapäiväisessä elämässämme. Aisopoksen sadussakin kettu toteaa, että pihlajanmarjat ovat happamia.

 

Happamuutta mitataan pH-asteikolla siten, että happaman liuoksen pH on alle 7, neutraalin 7 ja emäksisen yli 7. Yksinkertaisin ja nopein tapa tutkia liuosten happamuutta on pH-paperi.

Tutki eri liuosten (pesuaineliuos, vesi, mehu, etikka) happamuutta. Mitä havaitset? Pitääkö ketun väite siitä, että pihlajanmarjat ovat happamia paikkansa?

 

Mikäli käytössäsi ei ole pH-paperia, voit valmistaa itse indikaattoriliuoksen. Punakaali on luonnonindikaattori, jonka avulla on helppo tutkia liuosten happamuutta/emäksisyyttä.

 


Elefantin hammastahna

 

Elefantin hammastahnaa varten tarvitse noin 1 desilitran maissitärkkelysjauhoja ja vettä. Halutessasi voit värjätä hammastahnaa esimerkiksi karamellivärillä.

 

Kaada maissitärkkelysjauho astiaan, johon kätesi mahtuu. Lisää pikkuhiljaa vettä, kunnes saat tahnan aikaiseksi. Ota tahnaa käteesi ja puristele sitä. Mitä huomaat tahnalle tapahtuvan? Entä mitä tapahtuu, jos lopetat puristelun?


Punakaali-indikaattoriliuoksen valmistaminen

 

Tarvitsen punakaalta ja vettä. Muserra punakaali Minigrip-pussissa ja lisää vettä. Vesi pitäisi värjääntyä sinisen (lilan) väriseksi. Indikaattoriliuoksesi on nyt valmis.

 

Tutki miten indikaattorilioksen väri muuttuu, kun lisäät siihen pesuaineliuosta. Entä mitä tapahtuu, kun lisäät indikaattoriliuokseen etikkaa?

 

Ajoneuvojen pakokaasupäästöt sisältävät hiilidioksidia. Ota mehupilli ja puhalla voimakkaasti indikaattoriliuokseen? Mitä liuoksen siniselle värille tapahtuu? Miten ajoneuvojen pakokaasut vaikuttavat ympäristöön?


 

Puhdas vesi – elämämme elinehto

 

Suomalaisissa kotitalouksissa käytetään puhdasta vettä keskimäärin 250 litraa henkilöä kohden päivässä pääosin peseytymiseen ja ruoanvalmistukseen. Vettä kuluu myös etenkin kesäaikana kasteluun.

 

Puhdas vesi on meille itsestäänselvyys, jonka merkitystä emme ehkä aina osaa riittävästi arvostaa. Näin sen vuoksi, että Suomessa juomaveden kemiallista ja biologista laatua seurataan tarkasti. Lisäksi seurataan veden fysikaalisia ominaisuuksia, kuten väriä ja hajua.

 

Kuitenkin puhtaasta vedestä, tai oikeammin sen puutteesta, on tulossa maailmanlaajuinen ongelma.

 

Onko kirkas vesi puhdasta? Onko likaisen värinen vesi likaista?

 

Veden väri ei aina välttämättä kerro sen kemiallisesta tai mikrobiologisesta puhtaudesta. Vesi värjääntyy mm. sen sisältämien metallien (rauta, mangaani) vaikutuksesta. Nämä veden epäpuhtaudet voidaan poistaa saostamalla ja suodattamalla vesi kirkkaaksi.

Kirkaskaan vesi ei kuitenkaan ole välttämättä puhdasta, vaan se saattaa sisältää mikrobeja ja muita epäpuhtauksia. Tämän vuoksi juomavedeksi käytettävän veden laatu tulee tuntea.

 

Tutkimus: Ota kaksi kirkasta juomalasia. Laita toiseen lasiin kaliumpermanganaattikiteitä, heiluta niitä lasissa ja kaada kaikki kiteet pois. (Lasin pohjalle jää kuitenkin pieniä kiteitä, joita ei voida helposti havaita). Täytä sitten molemmat lasit vesijohtovedellä. Mitä havaitset?Valokuvauksen historiaa
Kemian taikaa
Lihas liikuttaa luuta, aisti lihasta
Kasvaako pääni, kun opin?
Kolmas lukukausi käynnistyy
Maapallo ¿ ihmisen koti
Miten kännykällä voi soittaa halki ilman?
Kemian tehtävä: Maito
Kemian tehtävä: Synttärijuoma
Kemian tehtävä: Hirmuinen hammaspeikko
Kemian tehtävä: Vesi
Kemian tehtävä: Happamuus ja emäksisyys
Kemian tehtävä: Punakaalikoe
Kemian tehtävä: Elefantin hammastahna
Kasvaako pääni kun opin luento
Oppiminen materiaali>>
Maantiedon luento
Aivoluento
Kemian taikaa
Botnia Print vierailu
Lukukauden avaus
Kemian kokeita
Lasten oikeuksien luento
Kemian kokeilut innostivat
Kymmenellä kielellä kiitos
Kemian oppia omin käsin
Teatteria
8.5.. luento
Kiipeilytelineitä, keinuja ja karuselli
Kemian työpaja
Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu