Etusivu
Ajankohtaista
Harrastukset
Koulutunti
Lemmikit
Peliarvostelut
Keskipohjanmaa
Teatteri
LASTEN YLIOPISTO
2009-2013 Lasten Yliopisto
Kp24
Gepardi


Pe 6.12. 04:41
Nimipäivä: Niilo, Niko, Niklas ja Nikolai

Koira tulee kotiin Lemmikit

Koira tulee kotiin

Kun on koti laitettu valmiiksi vastaanottamaan uutta asukasta sekä hankittu tarpeelliset tavarat, ollaan valmiita hakemaan pentu kotiin.

Matka uuteen kotiin on pennulle uusi ja ihmeellinen kokemus. Sinun tulee olla pennun turvana matkan aikana, korvata emän antaman turva. Pentua hakiessa olisi hyvä, ettei koko perhe tulisi mukaan, kaksi henkilöä riittää mainiosti, toinen ajaa ja ohjaaja, eli se joka eniten koiran kanssa toimii, on pennun kanssa. Myös muut lemmikit tulisi jättää kotiin odottamaan.

Kotiin saavuttaessa pennun annetaan tutkia rauhassa uutta kotiaan joka paikasta. Älä hössötä turhia, ettei pennusta tule epävarmaa ja epäitsenäistä. Omassa rauhassa ja omien mielihalujensa mukaan uutta kotia tutkiva pentu sopeutuu yleensä nopeasti uuteen ympäristöönsä.

Ensimmäisten päivien aikana pennun ei tarvitse kohdata muita kuin oman perheen jäseniä. Pennun hieman kasvettua, olisi sen hyvä saada leikkiä muiden samanikäisten koirien kanssa. Muista AINA ottaa pannat pois, kun koirat leikkivät keskenään tai kun juostaan metsässä tai kun pentusi jää yksin. Leikkiessään keskenään koirat ottavat toisiaan niskasta kiinni ja pantaan osuessaan hammas voi murtua tai jopa katketa. Metsässä juostessa pentu voi jäädä pannastaan kiinni johonkin tai yksin ollessaan jättää tassunsa pannan väliin.

Ensimmäiset yöt olisi suositeltavaa viettää pennun kanssa lattialla nukkuen. Näin edistetään pennun leimautumista ohjaajaansa, mikä helpottaa kouluttamista ja luodaan pitävää pohjaa yhteiseen elämään. Pennulle tulee myös varata oma paikka rauhallisesta, vedottomasta paikasta, ei missään nimessä keittiöstä, lasten huoneesta tai eteisestä. Pennulla tulee kuitenkin olla omalta paikaltaan hyvä näkyvyys ja kuuluvuus muualle asuntoon, jotta se voi halutessaan seurata perheen askareita ja tottua näin jokapäiväiseen elämään.

Koiraa hankkiessa täytyy muistaa, että se on laumaeläin ja käyttäytyy perheessä samoin kuin koira koiralaumassa tai susi susilaumassa. Koira ei ole lapsi, jolle voi perustella asioita. Koira on laumansa, eli teidän perheen arvojärjestyksessä viimeinen. Se tarvitsee hyväksymisen, hellyyden ja huolenpidon lisäksi myös kuria ja rajat, joiden sisällä se voi elää täysipäiväistä koiran elämää.

Koira ei luonnostaan halua lauman johtajaksi, mutta ottaa johtajuuden kyllä, mikäli sinusta ei siihen ole. Johtajan asema arvoasteikossa alempiin nähden on siinä määrin vahva, että normaalitilanteessa pelkkä tiukka katse palauttaa 'alamaiset' järjestykseen. Tämä on meidän ihmisten käytettävissä, kun pidämme koiraa kotieläimenä. Hyvänä johtajana sinun tulee olla luotettava, turvallisuutta luova, varma ja määrätietoinen, rauhallinen, johdonmukainen, oikeudenmukainen, innostava sekä hyvä yhteistyökumppani. Sinun on korvattava se turvallisuuden tunne, jota emä ja sisarukset ovat pennulle antaneet.

Sinun ja koirasi välinen suhde muotoutuu lähimpien kuukausien aikana. Nyt tekemiäsi virheitä voi olla vaikea korjata myöhemmin. Etene hitaasti mutta varmasti. Kaiken sen, mitä pentu oppii lähimpien kuukausien aikana, se muistaa ja osaa isonakin. Sinusta riippuu, oliko opittu asia oikea vai väärä.

Jonna Jakonen

Kirjoittaja on kannuslainen koirakouluttaja.



Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvät tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Eläinrakkaudella yli esteiden
Lemmikkikuvakisan voitto








Palaute Kp24 Kosila Digimedia Etusivu